گام بزرگ ژاپن در راستای پیمان آرتمیس
وزارت علوم و فناوری ژاپن برای انجام وظایف خود در برنامه آرتمیس مبنی بر ارسال تجهیزات و امکانات لازم برای فضانوردان دور مدار ماه و بر روی ماه، درخواست بودجهای سنگین معادل 80 میلیارد ین نموده است.
بدون شک درخواست بودجه با مبالغ بسیار بالا، همچون بودجه 80 میلیارد ین در ژاپن برای ارسال تجهیزات استقرار در ماه به ندرت رخ میدهد. درخواست وزارت علم و فناوری ژاپن برای بودجه 80 میلیارد ینی (معادل 760 میلیون دلار) در سال مالی آینده برای تولید تجهیزات اصلی ماموریت اکتشاف ماه تحت نظارت ایالات متحده، مصداق دیگری از چنین درخواستی است.
وزارت مزبور، که مسئولیت نظارت بر حوزه های ورزش، فرهنگ و آموزش را نیز بر عهده دارد، به دنبال تسریع روند تولید فضاپیماهای محموله بر بدون سرنشین، دستگاه حفظ جان و سایر تجهیزات مرتبط با ماموریت جهت تامین فرود فضانوردان ژاپنی در ماه است. در نتیجه موفق بودن این ماموریت، انتظار میرود تا بودجه سالانه سازمان اکتشاف فضایی ژاپن (JAXA) به مبلغ بی سابقه 280 میلیارد ین افزایش یابد.
پیرو برنامه آرتمیس، دولت ایالات متحده آمریکا قصد دارد تا پایان سال 2024 میلادی، فضانوردان خود را به ماه برساند، در همین راستا دولت ژاپن نیز در سال 2019 به این برنامه پیوست. برنامه اولیه سیاستگذاری فضایی، که در ماه ژوئن نیز اصلاحاتی بر آن افزوده شد، مبین قصد این کشور برای شکوفایی فرصتهای فضانوردان ژاپنی است.
هزینه تولید سفینه باری HTV-X که با هدف ارسال محموله های مورد نیاز به ایستگاه فضایی جدید در مدار ماه، در حال حاضر حدود 60 میلیارد ین خواهد بود. این به معنی افزایش چشمگیر بودجه 7.5 میلیارد ینی برای سال جاری است.
سایر بخشهای دارای بودجه سنگین شامل تامین تجهیزات محافظت از فضانوردان در زیستگاههای تعبیه شده درون ایستگاه فضایی دور ماه و سفینه فرودگر هوشمند ژاپن برای کاوش ماه میگردد که قرار است تا سال مالی 2022 به فضا پرتاب گردد.
در ماه جاری، ناسا بیان داشت که ماموریت اکتشاف و بهره برداری از ماه نیاز به بودجه ای حدود 28 میلیارد دلار در طول پنج سال آتی دارد. طبق محاسبات، انتظار میرود که ژاپن نیز حدود 200 میلیارد ین برای ایجاد سفینه های حامل تجهیزات فضایی و یک ماهنورد برای کاوش سطح ماه در نظر گیرد.
علاوه بر موارد فوق الذکر، دولت ژاپن سالانه حدود 30 الی 40 میلیارد ین صرف عملیات ایستگاه بین المللی فضایی می نماید. با رشد چشمگیر هزینه های این دولت بر روی فعالیتهای فضایی انسانی، بدون شک بودجه تحقیقات علمی و سایر حوزه های غیر مرتبط با فعالیتهای فضایی وزارت علوم و فناوری این کشور کاهش خواهد یافت.