تردید روسیه در پیوستن به گیت وی ماه
مدیر روسکاسموس بیان کرد که روسیه در پیوستن به گیتوی ماه، بخشی از برنامه اکتشاف ماه، با محوریت ایالات متحده، بسیار مردد است، علیرغم اینکه مبتنی بر موافقتنامه بین دولتی ایستگاه فضایی بینالمللی تشکیل شده باشد.
دیمیتری راگوزین، مدیر روسکاسموس، در خلال هیاتی با حضور روسای هفت آژانس فضایی در کنگره بینالمللی فضانوردی در 12 اکتبر، اظهار داشت بعید است که این سازمان با وجود مشارکت برنامهریزیشده دیگر اعضای ایستگاه بینالمللی فضایی، از جمله کانادا، اروپا و ژاپن در گیتوی بتواند نقش عمدهای را ایفا کند.
راگوزین به نقل از یک تحلیلگر ابراز داشت: «از نظر ما، گیت وی ماه به شکل فعلی و با محوریت ایالات متحده، به احتمال بسیار زیاد با امتناع روسیه از پیوستن به آن مواجه خواهد شد.»
در طی کنفرانس مطبوعاتی بعدی، راگوزین در مورد مشکلات خود با طرح گیتوی توضیحاتی ارائه داد. وی در اینباره بیان داشت که: «مهمترین مسئله در تشکیل این طرح، تکیه بر اصول همکاری بینالمللی نظیر تصمیمگیری دستهجمعی میان شرکای ایستگاه است، که منجر به اجرایی شدن برنامه ایستگاه فضایی بینالمللی گردیده است.»
وی درباره گیتوی گفت: "اگر ما میتوانستیم این اصول را به عنوان اساس برنامه بپذیریم، پس روسکاسموس هم میتوانست در آن مشارکت داشته باشد "
نظرات راگوزین در مورد تلاش برای استفاده از ایستگاه فضایی بینالمللی به عنوان الگویی برای گیتوی ماه تعجبآور است، چرا که در حال حاضر رویکرد ناسا در جهت توسعه ایستگاه فضایی بینالمللی است. ناسا پیش از این، حتی وقتی که به دنبال موافقتنامههای جدید، از جمله پیمان آرتمیس برای توسعه برنامههایش بود، اعلام کرده بود که توافقنامه بین دولی موجود یا IGA را برای ایستگاه فضایی گیتوی تمدید خواهد کرد.
جیم برایدنستین، مدیر ناسا در مصاحبهای پس از نشست کنفرانس گفت: «گیتوی از توافقنامه بین دولی که برای ایستگاه فضایی بینالمللی ایجاد شدهاست استفاده میکند و تمام پروتکلهای موجود در ایستگاه فضایی بینالمللی برای گیتوی نیز وجود دارد، بنابراین من فکر نمیکنم که این یک چالش باشد.»
ناسا در گذشته با هر کدام از شرکای ایستگاه تفاهمنامههای همکاری تنظیم نموده است که امکان تعمیم موافقتنامه ایستگاه را به گیتوی فراهم میکند. برایدنستین اظهار داشت که در ماه فوریه، ناسا از روسکاسموس درباره نحوه همکاری درخواست نظر کرد. وی افزود: «ما هنوز منتظر پاسخ آنها هستیم»
راگوزین چنین بیان داشت که حتی در صورت عدم مشارکت روسیه در گیتوی، او خواهان تضمین استفاده سفینههای روسیه از رابطهای اتصال استاندارد میباشد. وی با اشاره به برنامههای روسیه برای نسل جدید فضاپیماهای دارای خدمه تحت عنوان Orel، از نیاز روسیه به حداقل دو سامانه حمل و نقل فضایی سخن به میان آورد.
برایدنستین گفت ناسا در حال حاضر به دنبال چنین استانداردهایی است. وی گفت: «ما با روسکاسموس توافق کامل داریم که برای تعامل متقابل، به استانداردهای بینالمللی نه تنها در نواحی اتصال بلکه در سایر نواحی از ارتباطات گرفته تا سیستمهای پشتیبان زندگی نیازمندیم.» او متذکر گردید که این تعامل یکی از اصول پیمان آرتمیس است.
وی از توسعه سیستم حمل و نقل فضایی روسیه با قابلیت انتقال خدمه به گیتوی نیز پشتیبانی کرد. وی همچنین گفت: «اگر برای حمل و نقل به گیتوی و در نهایت به ماه با افزونگی غیر مشابه مواجه شویم، پدیدهای بسیار مثبت بوده و ما از آن حتماً حمایت خواهیم کرد.»
برایدنستین در کنفرانس مطبوعاتی گفت: «رکن اساسی پیمان آرتمیس رسیدن به اصول بنیادین مورد پذیرش همه ما در اکتشاف این جهان است. هدف اصلی این پیمان جلوگیی از سوء تفسیر است.»