پروژه SMMS
پروژه منظومه ماهوارههای کوچک چند ماموریتی (Small Multi Mission Satellite) که به اختصار SMMS نامیده میشود، با هدف دستیابی به تعدادی ماهواره در مدار کم ارتفاع (LEO) که با یکدیگر تشکیل یک منظومه ماهوارهای را داده و به صورت هماهنگ اقدام به انجام ماموریت سنجشی و مخابراتی میکنند، در دست اقدام است.
پروژه منظومه ماهوارههای کوچک چند ماموریتی (Small Multi Mission Satellite) که به اختصار SMMS نامیده میشود، با هدف دستیابی به تعدادی ماهواره در مدار کم ارتفاع (LEO) که با یکدیگر تشکیل یک منظومه ماهوارهای را داده و به صورت هماهنگ اقدام به انجام ماموریت سنجشی و مخابراتی میکنند، در دست اقدام است.
این پروژه توسط سازمان همکاریهای فضایی آسیا اقیانوسیه ( اپسکو) تعریف شده و اهداف راهبردی آن شامل بهرهمندی از فضا برای اهداف صلح آمیز، به اشتراک گذاری زیرساختهای فضایی میان چندین کشور، ترغیب بهرهمندی از فضا به منظور توسعه اقتصادی، ارتقاء توانمندی فضایی کشورهای عضو و تاسیس یک کریدور دادههای فضایی است. بدین منظور، طی این پروژه، ساخت، پرتاب و بهرهبرداری از تعدادی ماهواره کوچک، که اقدام به حرکت مداری به صورت هماهنگ با یکدیگر مینمایند، همراه با توسعه زیرساختهای زمینی مربوطه جهت انجام ماموریتهای سنجشی و مخابراتی صورت میپذیرد. سازمان فضایی ایران نیز یکی از کشورهای مشارکت کننده در این پروژه بوده و عهده دار بخشی از اقدامات اجرایی آن است. پس از تکمیل نیز دست آوردهای پروژه SMMS مورد بهره برداری کشورهای عضو، از جمله ایران قرار خواهد گرفت. در راستای دستیابی به هدف فوق، همکاری و تبادل دانش فنی همراه با برگزاری دورههای آموزشی میان کشورهای عضو صورت میپذیرد.
تاریخچه پروژه:
در ابتدا و در سال 2009، پروژهای با هدف ساخت و بهرهبرداری از یک ماهواره تصویر برداری با رزولوشن بالا در سازمان اپسکو طرح و در دست اقدام قرار گرفت. سپس در سال 2014، پروژه دیگری با عنوان منظومه SMMS توسط کشور چین در سازمان اپسکو مطرح شد. به دنبال این امر و در همان سال، دو پروژه SMMS و ماهواره تصویربرداری با رزولوشن بالا در یکدیگر ادغام شدند و پروژه SMMS با شرح خدمات کنونی، در دستور کار اپسکو قرار گرفت و در حال حاضر نیز فاز دوم پروژه در حال انجام است.
زیربخشهای پروژه:
این پروژه شامل توسعه دو بخش فضایی و زمینی است. بخش فضایی آن شامل پنج ماهواره سنجشی و شش ماهواره مخابراتی است. بخش زمینی آن نیز شامل ایستگاههای دریافت داده و پایگاه داده است.
ماهوارههای سنجشی این منظومه شامل یک ماهواره های هایپراسپکترال، یک ماهواره تصویر برداری با رزولوشن بالا و سه ماهواره سنجشی چینی است که این سه ماهواره هم اکنون عملیاتی بوده و در آینده به منظومه این پروژه ملحق خواهند شد.
ماهواره هایپر اسپکترال، یک ماهواره کوچک، با جرم کمتر از 500 کیلوگرم است که با استفاده از دوربین هایپر اسپکترال خود قادر به برداشت تصاویر با دقت بهتر از 30 متر خواهد بود. تصاویر برداشت شده به این روش به منظور پایش جنگلها و مزارع، جستجوی منابع معدنی، تحقیقات زیست محیطی، کاهش اثرات بلایای طبیعی و ... مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ماهواره با رزولوشن بالا، دارای ماموریت تصویربرداری اپتیکی پانکروماتیک و چند طیفی (multi spectrum) با رزولوشن 1 الی 4 متر است. این ماهواره در رده ماهوارههای کوچک و با جرم 100 الی 200 کیلوگرم قرار خواهد داشت. تصاویر تهیه شده توسط این ماهواره به منظور برنامهریزی شهری، پایش کشاورزی، مطالعات اتمسفری، پایش زیست محیطی و بلایای طبیعی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
دادههای تهیه شده توسط این ماهوارهها، بوسیله ایستگاههای زمینی واقع در کشورهای عضو پروژه دریافت شده و سپس در پایگاه داده مشترکی که بدین منظور تاسیس خواهد شد، ذخیره میشود.
تاکنون، فاز امکانسنجی این پروژه انجام شده و در حال حاضر در مرحله طراحی اولیه میباشد.